Audi Forum banner

1 - 20 of 21 Posts

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #1
Having successfully installed an RNS-E into a 2002 S8, I have a couple of issues that I would like to get sorted.



1. No routing information in the DIS, I get radio/cd/mp3 track info
etc. But no directions the screen is just blank. The code in VAG for
the instruments was 00483 and now I've changed it to 18483 and that
seems to have given me the mpg etc on startup instead of blank
screen, but still no directions. Any ideas?

2. I'm trying to connect the TV tuner ( newer type B, 54 pin
connector and 4 aerial sockets ) I have a new lead which has the RNS-
E connector on one end and 2 canbus wires and 2 power leads, and
2/3rds of the 54 pin connector at the other. When I try and connect
it, the RNS still says NO TV detected on the canbus under the VAG-
COM fault codes. Tuner part 4DO 919 146 B

00467 - TV Tuner (R78)
004 - No signal/Communication

My question is where do the canbus wires connect to? same place as
the infotainment canbus? if so I've tried that, but no joy. Is the
TV bosch canbus? Any help gratefully accepted.

Thanks

Craig
 

·
Registered
Joined
·
137 Posts
Did you have the Bose symphony in your car previously? If so how does the Rns-e sound different than the other unit? If the directions do not show on the display that is very disappointing. That is a big part of the nav unit. IIRC, the older nav plus units have an option to show a directional arrows and also a compas mode to that shows what street you are on and so forth.
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #3
The S8 does have bose, but it had a NAV+ before. I think the sound quality is slightly better than before.

The DIS is dissapointing, but as the RNS-E shows all the directions in split screen mode it's not a big issue.
 

·
Super Moderator
Joined
·
11,350 Posts
Don't you need to recode the DIS using VAG-COM to get the navi information to appear?
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #5
Yes, I thought so too, I have some things to play with this weekend to try and get DIS working.

What's strange is that I have radio in the DIS, but not navigation

Craig
 

·
Super Moderator
Joined
·
11,350 Posts
According to the info from Dan Gold you need to go into Module 17 - Instruments, select Adaption - 10 and channel number 62 then change the code there.

It's a 4 bit binary value:

1 enables the radio
2 enables the telephone
4 enables navigation
8 enables telematics

So to get radio and navigation enabled you change the value from 1 to 5.
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #7
Yep, that was the next thing to try, my concern is that it should have already been set as I had a sat NAV+ installed prior to the DVD based RNS-E, so it should already be set, DIS was working before the upgrade.

But I will have a play with VAG this evening.

Craig
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #8
Tested the adaptation, channel 62 was set to 5, which says to me

1+4 which is radio and nav enabled.

Now, something that has been niggling me all along, my old TMC unit is still connected, could that be stopping the display working, I'm thinking disconnect the lead from the TMC and join the two aerial leads together to bypass the TMC unit which will have no power.

I can't test that until Friday when I'm back home.

Craig
 

·
Registered
Joined
·
6,767 Posts
I think you have to pass-through your TMC. If you don't do that, the TMC is still trying to convert Audi-CAN to Bosch CAN which the RNS-E doesn't understand. And TMC is build-in now...
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #10
No, thats not the case, what has happened is that I have tapped the infotainment bus from behind the instrumnet cluster, so I'm not connected to the bosch side of the TMC unit at all. Only my TV tuner is connected to the bosch side.

 

·
Registered
Joined
·
137 Posts
Craig,

I think you should try bypassing the TMC and check if the info is shown on the DIS. 2002 has a the Symphony I radio like the 2000 S4 correct? where did you get the wiring harness to connect your RNS-E or did you make your own?
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #12
No my car had a NAV+ system installed when i got it with TMC, and TV tuner/cd changer.

I upgraded the lead I was supplied myself to add the CD functions, canbus and phone which are different to the S4 wiring it was supplied for.
I tapped into the infotainment canbus at the back of the cluster which according to PaulW's excellent write up's is the place to do it.

I'm still guessing that the TMC is causing the issue here, I can't disconnect it until Friday to test.

I get radio stations in the DIS, cd tracks etc, but no directions.

Craig
 

·
Registered
Joined
·
137 Posts
Craig,

couple more questions for you. Did you buy an US part number RNS-E or Euro version? Also the 02 S8 has the same canbus configuration as the B5 S4 2000-2002 correct? in otherwords, the speed, ignition, ilumination is not on the canbus but can be retreived via instrument cluster correct? I am wondering if the S4 has the same infotainment canbus you speak of. BTW where is Pauls writeup?
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #14
Ignition and illumination are on the canbus, as I found out. The infotainment canbus is the one I used for those signals. As for the speed pulse, the unit I have has GALA enabled on the V-signal pin, so it works fine.

The part number is for a european A4/S4

4B0 035 192 P (it's like an A6 one with Gala)

Check this site out for useful Nav+ info, not RNS-E info though.

http://www.nav-plus.com/instructions/
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #16
Erm, it's right there in the last reply I made...

In fact there's a complete write up about installing a nav system into B5 A4, but it's for the older NAV+ and not the RNS-E, but it helps...

Craig
 

·
Registered
Joined
·
3,759 Posts
Discussion Starter #18
Bypassed the TMC, joined the aerial leads and disconnected the TMC cable, so TMC in lo longer in the picture, still no DIS.

I'm stuck now.

Craig
 

·
Registered
Joined
·
6,767 Posts
I spent more than an hour trying to get the DIS working, trying all possibles codes but no luck. Then I accidentally turned the RNS-E off for a second and back on while it was navigating and suprise, the DIS showed the navigation instructions. Given I have a 2004 A6 not not a 2002 S8, but you may see the same issue.

I'm still trying to find a better answer but it looks like the RNS-E doesn't work 100% with the monochrome DIS. If I'm correct, Audi always put the color DIS in cars which were ordered with the RNS-E.

I hope this helps...
 
1 - 20 of 21 Posts
Top